eSokobanja.rs


Sokobanja Milosev KonakSokobanja je turističko mesto u jugoističnoj Srbiji i banjskim turizmom se bavi 180 godina. Soko Banja zelena oaza Srbije, koja je smeštena u kotlini izmedju četiri planine (Rtanj, Ozren, Bukovik i Devica) kroz koju protiče reka Moravica sa pravom nosi ime "SOKOBANJA SRPSKA KRALJICA TURIZMA".  Od Beograda, Sokobanja je udaljena 220 kilometara i povezana je asfaltnim putem sa svim većim gradovima u Srbiji.
Izvanredna nadmorska visina, bogatstvo zelenila u okolini, čist i nezagađen vazduh i umerena kontinentalna klima sa malo padavina i magle, čine da je Sokobanja najposećenija banja u Srbiji, ali i banja sa najduže organizovanim turizmom od preko 150. godina.  Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u našoj zemlji. Njihova temperatura kreće se od 28 do 45 stepeni celzijusovih.
Bogatstvo mineralnih voda privlači one kojima je potrebno lečenje (hronični bronhitis, bronhijalna astma, psihoneuroze, neurastenije, povišeni krvni pritisak, hronični reumatizam, išijas, malokrvnost, neke ženske bolesti, iscrpljenost i rekonvalescenti), ali Sokobanja je i stečište zdravih ljudi željnih odmora, razonode, šetnji kroz nedirnutu prirodu prepunu čistog planinskog vazduha, kupanja u jezeru na Ozrenu ili Bovanskom jezeru ili u bazenima sa mineralnom vodom.
Zavod za rehabilitaciju, prevenciju i lečenje hroničnih nespecifičnih i profesionalnih oboljenja pluća "Sokograd" raspolaže sa 370 postelja, od kojih je 200 u novom Zavodu B kategorije.
Više hotela i odmarališta pružaju punu turističku uslugu svim gostima i posetiocima Sokobanje. Spominjemo samo najvažnije: na samoj obali reke Moravice je "Sunce" - hotel visoke "B" kategorije sa 260 postelja, salama za seminare za razne rekreativne i kulturne manifestacije, saunom, bazenom, TV salom, lepim terasama i muzikom. Tu je, takođe, "Zdravljak" - hotel visoke "B" kategorije sa 600 posteljam 10 apartmana, kuglanom, saunom, bazenom i sportskim terenima. Hotel "Moravica" B kategorije ima 200 postelja, sedam apartmana, spomen sobu Ive Andrića, kao i bogatu ponudu za odmor i zabavu, pa "Milošev konak", hotel "Park", hotel "Turist", restoran "Pećina", restoran "Čoka" i drugi.